Tips om zelf je familie te fotograferen | Familiefoto’s

Een tijdje geleden zijn we voor Mon et Mine begonnen met het maken van enkele video-blogs, oftewel vlogs. Omdat Real Family Life onderdeel is van ons leven wilden we ook graag een keer wat zeggen over het belang van echte foto’s van je familie. En natuurlijk is het heerlijk om eens in de zoveel maanden of jaren een fotograaf te hebben die jouw dag kan vastleggen, hoe tof is om zelf ook beelden te maken?

We geven je dus graag enkele tips op ons Youtube Kanaal. Allemaal in het Engels, gewoon omdat het bereik dan net wat groter is, maar waarschijnlijk voor de meeste mensen prima te volgen. Een overzicht van de punten waar we het over hebben?

Probeer het gevoel te vangen in je familiefoto’s

Natuurlijk is het fijn om “mooie” foto’s te maken van je kind, maar vergeet ook zeker die kleine details niet. Een foto van voetjes in het gras, foto’s van kleine vieze handjes of een detailshot van het favoriete knuffeldier van je kind. Alles wat heel specifiek is voor jou, jouw familie en jullie leven is het waard om vastgelegd te worden.

Ik weet niet hoe het komt, maar Emmily is gek op rijst. En het liefst knoeit ze die rijst ook op zoveel mogelijk plekken. Deze foto laat onze oplossing zien: buiten op het terras eten. Dat scheelt weer een keer de kamervloer dweilen.

Tips voor familiefoto's: wees eerlijk.

Niet teveel lachen voor de foto

Wat je ook doet, probeer je kind niet teveel te laten lachen voor de camera. Wanneer je vraagt of je kind even vriendelijk wil lachen, train je hem of haar eigenlijk om een mini-toneelstukje op te voeren voor de camera. De volgende keer dat je een foto wilt maken weet je kind al dat je iets verwacht van hem of haar. Het resultaat? Foto’s waar je niet echt je kind op ziet, maar een weergave van hoe hij of zij denkt dat jij hem/haar wilt zien, namelijk “lachend”. Zonde toch?

Creatief portret van meisje in zwartwit.

Geef wat context in je beeld

Probeer om niet alleen foto’s te maken waar je kind groot op staat, maar ook foto’s waar je veel van de omgeving ziet. Met name die omgeving kan veel vertellen over bijvoorbeeld het “naar bed ritueel”, jullie woonkamer (toen jullie kindje nog klein was), jullie huis in het algemeen, kortom: hoe het complete leven er toen uitzat. Als ik die foto hieronder zie, verheug ik me direct weer op de zomer. Lekker in het gras zitten, kleedje met wat speelgoed en quality time met je kind.

En vergeet vooral ook je familie niet. De relatie tussen je kind(-eren) en familie is niet alleen van waarde voor jou, maar ook voor je familieleden en je kind. Hoe vanzelfsprekend zo’n foto nu misschien ook lijkt, later kan dezelfde foto van onschatbare waarde blijken.

Vader met dochter in de tuin aan het spelen.

Maak eerlijke familiefoto’s

En wees vooral eerlijk; fotografeer niet alleen de blije dagen, maar ook die dagen dat je kind een complete “meltdown” heeft. En niet alleen de verjaardagen en zonnige dagen en feestdagen, maar ook de meest doordeweekse dag. Er hoeft niet altijd iets spectaculairs te gebeuren op een foto.

Denk ook aan foto’s waar je kind aan het eten is, of hij of zij onder het zand zit. In principe is elke herinnering later goud waard. Helemaal wanneer je achteraf beseft dat datgene wat zo normaal bleek eigenlijk heel bijzonder was.

Nu we het toch over eerlijk fotograferen hebben: zorg dat je zelf ook in de foto’s te zien bent. We horen zelf vaker tijdens de shoots dat moeders niet al eerder op de foto wilden na de bevalling. Want het “babyvet” was nog niet verdwenen. Dus geen kraamshoot, maar een shoot van je kindje wanneer het een paar maanden oud is. Zonde toch? Want jouw kind ziet niet dat je eigenlijk nog 2 kg “te zwaar” bent, of dat je haar niet optimaal zat. Gun je kind jouw eerlijke foto’s ook 🙂 Ik laat je hieronder een foto zien met mijn eigen “zwakke plek”. Ja, kipfiletjes inderdaad en ik werk er aan in de sportschool, maar ze zullen nooit helemaal weggaan. Ik heb zelfs mijn armen extra aangespannen. Maar dat gevoel van knuffelen met je kind op schoot, de beweging van het schommelen, de wind in je haren… dat is meer waard dan dat ik liever mijn bovenarm niet laat zien.

Moeder met kind op schommel familiefoto.

Zorg dat je klaar zit voor het moment

Zorg er voor dat je ergens een cameraatje hebt liggen. Dit heeft echt niet altijd een spiegelreflex te zijn. Zolang je er foto’s mee kunt maken is het helemaal top. Wij maken ook met regelmaat foto’s en filmpjes met onze iPhone. Gewoon omdat dat apparaat op dat moment meegenomen is. Of omdat hij naast ons ligt wanneer we op de bank zitten. Kortom: wees niet te kritisch op jezelf en op de foto’s. Is het een moment om te herinneren? Top!

Boek ook eens een Day in the Life shoot

Als afsluiter willen we je nog meegeven dat je in sommige gevallen best een vriend of familielid kunt vragen om een paar foto’s te nemen. Wij hebben dit wel eens gevraagd aan onze broer (zie onderstaande foto) en zus en het was geen probleem om zo’n foto even te maken. Dan sta je toch een keer samen op de foto. Maar wil je nu echt een complete dag, of een halve dag, uit jullie leven vastgelegd hebben? Kijk dan vooral even verder naar onze mogelijkheden met betrekking tot Day in The Life sessies. We geven je graag meer info!

Familie lezend op de bank met vader, moeder en klein kindje.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Leave a comment